Κοτόπουλο στο φούρνο με φασκόμηλο

kotopoulo_faskomilo2

Εκατοντάδες, μην πω χιλιάδες, είναι οι τρόποι για να μαγειρέψει κανείς κοτόπουλο. Ιδιαίτερα δημοφιλές πτηνό, εύκολο να το έχεις οικόσιτο, φθηνό να το αγοράσεις και όχι ιδιαίτερα δύσκολο να το κόψεις μόνος σου σε μερίδες και να το διαχειριστείς γενικότερα στη μαγειρική.

Χωρίς να παραγνωρίζω το τηγάνι, το γοκ, την κατσαρόλα, τη σούβλα και τη σχάρα, ένας από τους αγαπημένους μου τρόπους είναι στο φούρνο με πατάτες, ειδικά όταν δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα.

Δύο από τις πλέον συνηθισμένες εκδοχές είναι το ριγανάτο και το λεμονάτο, ή και ο κατά βούληση συνδυασμός των παραπάνω, παρέα με άλλα μυρωδικά αλλά εγώ το φτιάχνω με φρέσκο φασκόμηλο, μέλι, μηλόξιδο και εσπεριδοειδή και γίνεται εξαιρετικό.

Και το φτιάχνω με φασκόμηλο για δύο απλούς λόγους: αφενός διότι δίνει ένα υπέροχο αλλά διακριτικό άρωμα στο φαγητό αφετέρου η φασκομηλιά που έχω φυτεμένη στον “κήπο” εδώ και δύο χρόνια στο μπαλκόνι δείχνει αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα στον παγερό χειμώνα της ανατολικής Φλάνδρας αποδίδοντας γενναία σοδειά.

Κάποια στιγμή, μάλλον κατά άνοιξη μεριά, θα κάνω ένα μίνι αφιέρωμα στον ηρωικό αυτό “κήπο”, που εκτός από φασκόμηλο, με προμηθεύει ακόμη με δάφνη, δενδρολίβανο, ρίγανη, θυμάρι, μέντα και άλλα απαραίτητα για την κουζίνα αρωματικά.

Αλλά επί της παρούσης ας ξαναγυρίσουμε στο κοτόπουλο και ας δούνε τα υλικά και την διαδικασία για ένα φαγητό- σήμ κατατεθέν της ελληνικής comfort food  σκηνής.

kotopoulo_faskomilo

Υλικά

8 μπούτια κοτόπουλου
800 γρ. πατάτες χοντοκομμένες
30 γρ βούτυρο

Μαρινάδα
Φρέσκο φασκόμηλο
2 κουταλιές μουστάρδα
2-3 σκελίδες σκόρδο
50 ml ελαιόλαδο
Χυμός από 2 μανταρίνια ή 1 πορτοκάλι
1 σφηνάκι μηλόξιδο
1 κ.γ. μέλι
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε τα υλικά της μαρινάδας σε ένα μπλέντερ και χτυπάμε. Εναλλακτικά, ψιλοκόβουμε φασκόμηλο και σκόρδο και αναμιγνύουμε καλά με ένα σύρμα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.

Τοποθετούμε τα μπούτια κοτόπουλο σε ένα βαθύ σκεύος, ρίχνουμε την μαρινάδα και το τοποθετούμε σκεπασμένο στο ψυγείο μέχρι νεωτέρας.

kotopoulo_faskomilo1

Κόβουμε τις πατάτες και τις περνάμε από ένα τηγάνι με βούτυρο, ίσα να πάρουν χρώμα.

Τις τοποθετούμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος, μαζί με το κοτόπουλο και την μαρινάδα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά με σκεπασμένο το σκεύος και στη συνέχεια χαμηλώνουμε στους 175 βαθμούς και συνεχίζουμε για άλλα 45 λεπτά.

κοτόπουλο

Continue Reading

Μελομακάρονα

melomakarona

 

Είναι κομμάτι δύσκολο να σκεφτείς Χριστούγεννα και κάπου στο μυαλό σου, έστω και σε δεύτερο πλάνο, να μην σχηματιστεί αυτή η εικόνα με την σκουρόχρωμη ντάνα από μελομακάρονα πασπαλισμένη με χοντροκομένα καρύδια και μέλι να σε καλεί σαν τις Σειρήνες να υποκύψεις στον πειρασμό.

Βλέπεις, τα μελομακάρονα είναι γλυκό που διατηρείται εκτός ψυγείου, χάρη στην έλλειψη αυγών αλλά κυρίως στο σιρόπι που τα γλυκαίνει αλλά και τα συντηρεί, και ως εκ τούτου βρίσκονται σε κοινή θέα στο Ελληνικό σπίτι για σεβαστό χρονικό διάστημα καθότι οι παλιές νοικοκυρές έφτιαχναν 4-5 κιλά, έτσι να υπάρχει, να τρατάρουμε και τους επισκέπτες.

melo-9-of-28

Βέβαια, η υπερέκθεση μερικές φορές οδηγεί και σε κορεσμό, αν και αυτό είναι αμφισβητούμενο, ειδικά όταν μιλάμε για σιροπιαστά. Ωστόσο, καλό θα είναι τόσο στην απόλαυση όσο και στην παρασκευή να πρυτανεύσει η αυτοσυγκράτηση και το μέτρο.

Και αυτό διότι τα μελομακάρονα πρέπει να πατάνε πάνω σε μια λεπτή διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο λίγωμα του “δεν πάει άλλο” και στo “είναι κάπως στεγνά”.
Το μελομακάρονο πρέπει να προσδίδει τόση γλύκα όση ακριβώς χρειάζεται ώστε να διαρκεί μέχρι την επόμενη μπουκιά. Τόσο απλά.

Πάμε λοιπόν για μια συνταγή με μελομακάρονα τραγανά απ’ έξω, μαλακά από μέσα και γλυκά όσο πρέπει.

melo-13-of-28

Υλικά
800 γρ αλεύρι
300 ml σπορέλαιο
100 ml ελαιόλαδο
10 γρ ζάχαρη καστανή
½ κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. γαρίφαλο
200 ml χυμός πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Σιρόπι
200 ml νερό
250 γρ ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλα
2 φέτες πορτοκάλι
30 γρ μέλι

Γαρνίρισμα
40 γρ καρύδια
λίγο μέλι

Ξεκινάμε με το σιρόπι καθώς πρέπει να είναι κρύο όταν τα μελομακάρονα βγουν απ’ το φούρνο. Οπότε, βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα, και αφού πάρει βράση περιμένουμε δύο τρία λεπτά και αποσύρουμε.

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη σόδα την τριμμένη κανέλα και το γαρίφαλο.

Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά: σπορέλαιο, ελαιόλαδο, χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού.

Ζυμώνουμε το μείγμα απαλά χωρίς να το παρακάνουμε

Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας αρκετό κενό μεταξύ τους καθώς θα φουσκώσουν.

μελομακαρονα_youvetsi
Τip1: Τα μελομακάρονα θέλουν ελάχιστο ζύμωμα. Μόλις δημιουργηθεί μια μάζα που ξεκολλάει από τα τοιχώματα είστε έτοιμοι. Μην αφήσετε για πολύ ώρα τα μελομακάρονα μέσα στο σιρόπι γιατί θα γίνουν… πετιμέζι. Μόλις τα βγάλετε καλό θα είναι να στραγγίξουν για 2 λεπτά σε μια σχάρα.

Προαιρετικά μπορούμε να κάνουμε ραβδώσεις στο επάνω μέρος χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 με 30 λεπτά.

Τοποθετούμε τα ζεστά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι για 1 λεπτό από κάθε πλευρά.

Τα τοποθετούμε σε μεγάλη πιατέλα και πασπαλίζουμε με χοντροκομμένα καρύδια και λίγο επιπλέον μέλι.

melo-23-of-28

Τιp2: Αν δεν σας βρίσκεται σπορέλαιο ή ελαιόλαδο, χρησιμοποιήστε ό,τι λάδι έχετε, ή ακόμη και λιωμένο βούτυρο, αρκεί το συνολικό βάρος των ελαίων να μην ξεπερνά τα 400 γρ

Continue Reading

Φακές σούπα

fakes2-copy

Φακές. Όντας πιτσιρίκι δεν μπορώ να πω ότι εκτιμούσα ιδιαίτερα την θρεπτική τους αξία ή τη νοστιμάδα τους, αλλά όταν η μάνα μου τις διάλεγε σπυρί-σπυρί, ξεχωρίζοντας τις από τυχών πετραδάκια ή κλαράκια, τότε, ναι, το ενδιαφέρον μου για τις φακές χτύπαγε κόκκινο.

Ωραίο παιχνίδι αυτό, αλλά μέχρις εκεί. Όταν έφτανε η ώρα να φτάσουν οι φακές στο τραπέζι το ενδιαφέρον μου είχε πλέον εξανεμιστεί και με το ζόρι θα έτρωγα δυο τρεις κουταλιές. Δύσκολο φαΐ για πιτσιρίκια, αλλά και πάλι γούστα είναι αυτά.
fakes1-copy

Πρώτη φορά τις εκτίμησα στο στρατό, όπου στην ομολογουμένως κακής ποιότητας προσφερόμενου φαγητού αποτελούσαν μια όαση, καθώς ο μάγειρας είχε μεγάλο ταλέντο στα… νερόβραστα και για κάποιο λόγο οι φακές στο Έβρο το 1996 είχαν εξαιρετική γεύση. Ίσως ήταν η χρονιά, σαν τα κρασιά ένα πράγμα, ποιος ξέρει.

Στις μέρες μας οι φακές δεν χρειάζονται ξεδιάλεγμα, μπορούμε να βρούμε διαφορετικές ποικιλίες ενώ και η Ελλάδα παράγει εξαιρετικές φακές που μπορούμε να προμηθευτούμε είτε χύμα, είτε συσκευασμένες.

Υλικά

150 γρ φακές
1 κρεμμύδι
1 καρότο
1 κομμάτι σέλερι
1 ντομάτα
2 σκελίδες σκόρδο
2 φύλλα δάφνης
καπνιστή πάπρικα
αλάτι πιπέρι
ελαιόλαδο
ξύδι από κρασί
βαλσάμικο ξύδι

Βάζουμε τις φακές να βράσουν με μπόλικο νερό (αναλογία 1 προς 5)

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το καρότο το σέλερι και τη ντομάτα και μαζί με τα δαφνόφυλλα και το σκόρδο (ολόκληρο, καθαρισμένο, θα το αφαιρέσουμε αργότερα) τα προσθέτουμε στο μείγμα που βράζει.

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και προαιρετικά καπνιστή πάπρικα (πικάντικη ή γλυκιά, ανάλογα τα γούστα σας) και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.

Προσθέτουμε το λάδι και το ξύδι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για ακόμη 5 λεπτά μέχρι να χυλώσουν οι φακές.

Σερβίρουμε σε βαθύ μπολ με λίγες σταγόνες ωμό ελαιόλαδο και βαλσάμικο ξύδι.

Tip: Οι φακές είναι ιδιαιτέρως θρεπτικές και αποτελούν μια καλή πηγή πρωτεϊνών, διαιτητικών ινών, σιδήρου και καλίου

Continue Reading

Σπιτικό ψωμί

%cf%88%cf%89%ce%bc%ce%af

Η γιαγιά μου, γεννημένη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, έλεγε πως αν ένα σπίτι δεν έχει ψωμί, κρασί και λάδι δεν είναι σπίτι. Προσαρμόζοντας τα λεγόμενά της στα δεδομένα της πρώτης δημοσίευσης, δεν θα μπορούσα παρά να ξεκινούσα με μια απλή συνταγή για σπιτικό ψωμί, ώστε να μπουν οι σωστές βάσεις για τούτο εδώ το blog. Το κρασί και το λάδι αργότερα.

Υλικά

500 γρ. αλεύρι
10γρ. ξηρή μαγιά
150-200 ml χλιαρό νερό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. αλάτι
1 κ.σ. ζάχαρη

Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά με το μισό νερό και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά.

Αφού περάσουν τα 10 λεπτά, και έχει ξεκινήσει να δουλεύει η μαγιά, προσθέτουμε το αλεύρι, το υπόλοιπο νερό, το αλάτι και τη ζάχαρη και ξεκινάμε το ζύμωμα.
Στην πορεία προσθέτουμε και το λάδι και ανάλογα με το πως έχει βγει το ζυμάρι, προθέτουμε αλέυρι αν είναι πολύ υγρό, ή νερό αν είναι πολύ σφιχτό.

Τοποθετούμε το ζυμάρι σε ένα μπολ, του οποίο τον πάτο έχουμε αλείψει με λίγο ελαιόλαδο, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο- υπολογίστε γύρω στις 2 ώρες.

Αφού το ζυμάρι μας έχει διπλασιαστεί το ζυμώνουμε ξανά για 5 λεπτά και του δείνουμε την επιθημητη φόρμα- στην περίπτωσή μας στρογυλή.

Το τοποθετούμε σε ένα βαθύ ταξί, στον πάτο του οποίου έχουμε ρίξει λίγο αλεύρι, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει, ξανά, για 1 ώρα- μέχρι να αρχίσει να «σκάει» .

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 με 35 λεπτά.

Continue Reading