Κουνέλι στιφάδο

stifado_02

Το στιφάδο είναι ένα φαγητό με μαριναρισμένο σε κρασί κρέας, στην περίπτωσή μας κουνέλι, μαγειρεμένο σε χαμηλή φωτιά μαζί με ολόκληρα μικρά κρεμμύδια, σάλτσα ντομάτας και διάφορα μπαχαρικά. Ως τρόπος μαγειρέματος είναι ιδανικός για σκληρά κρέατα (κυνήγι) ενώ το γευστικό αποτέλεσμα μπορεί εύκολα να διαφοροποιηθεί ανάλογα με τα υλικά της μαρινάδας.

Εκτός από τα διαφορετικά μπαχαρικά που μπορούν να δώσουν ένταση στη γεύση, κομβικό ρόλο παίζει το είδος του κρασιού στο τελικό αποτέλεσμα. Μην ξεχνάμε ότι το κρέας θα μείνει στη μαρινάδα από 2 ώρες το ελάχιστο, μέχρι 24 ώρες για τους πιο εξτρεμιστές.

Οπότε ένα απαλό λευκό κρασί θα δώσει ήπια γεύση ενώ ένα αρωματικό κόκκινο κρασί, όπως η μαυροδάφνη ή ένα καλό πόρτο, θα μεταμορφώσουν εντελώς το φαγητό δίνοντας μεγάλη ένταση και βαρύτητα!

Σε κάθε περίπτωση το στιφάδο είναι ένα φαγητό που θέλει χρόνο, τόσο στην προετοιμασία του, όσο και στην απόλαυσή του. Για αυτό το λόγο το κατατάσσω στα «Κυριακάτικα» φαγητά, μια κατηγορία που νομίζω ότι θα καθιερώσω στο blog.

stifado_5

Υλικά

1 κουνέλι τεμαχισμένο
250 γρ μικρά κρεμμύδια
1 κεσεδάκι ντομάτα κονκασέ
Ελαιόλαδο
Αλεύρι
2 κ.γ μέλι

Για τη μαρινάδα
2 κούπες λευκό κρασί
1 κούπα ξύδι από κρασί
1 σφηνάκι μαυροδάφνη (ή porto)
2 φύλλα δάφνη
2-3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
Αλάτι, πιπέρι σε κόκκους
2 ξυλάκια κανέλα
5-6 μπαχάρια

stifado_01

Πλένουμε καλά το κουνέλι και το τοποθετούμε μαζί με τα υλικά της μαρινάδας σε ένα βαθύ μπολ. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ.

Βγάζουμε το κουνέλι από τη μαρινάδα, σκουπίζουμε καλά τα κομμάτια και τα αλευρώνουμε ελαφρά.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κομμάτια του κουνελιού μέχρι να πάρουν χρώμα.

Στραγγίζουμε τη μαρινάδα από τα μπαχαρικά και με αυτή περιχύνουμε το κουνέλι.

Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε την ντομάτα, λίγο αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 45 λεπτά.

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι τα τσιγαρίζουμε από όλες τις πλευρές να πάρουν χρώμα.

Τα προσθέτουμε στο φαγητό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 40 λεπτά.

Προσθέτουμε το μέλι, μαγειρεύουμε για 5 ακόμη λεπτά και το στιφάδο είναι έτοιμο.

Continue Reading

Μακαρονόπιτα

makaro1

Την πρώτη φορά που προσπάθησα να εξηγήσω σε Ιταλό τι εστί μακαρονόπιτα έμεινε να με κοιτά σαστισμένος. Η έκλπηξή του μόνο μεγάλωσε όταν τον σέρβιρα ένα κομμάτι με τις αναστολές του να αμβλύνονται μόνο μετά την πρώτη μπουκιά.

Είχα περάσει το τεστ. Ένας άνθρωπος από τη χώρα που γέννησε τα μακαρόνια απολάμβανε ένα ταπεινό αλλά νόστιμο έδεσμα της σπιτικής Ελληνικής κουζίνας με υλικά που είτε έχουν μείνει από την προηγούμενη ημέρα είτε συναντάς σ’ όλα τα σπίτια: μακαρόνια (ίσως και από την προηγούμενη μέρα), τυρί, αυγά και γάλα. Και όλα τα παραπάνω ανάμεσα σε ένα χειροποίητο τραγανό φύλλο που κάνει τη διαφορά.

Μακαρονο (13 of 22)

Όπως έγραφα και στη συνταγή για σπανακόπιτα “όσο πιο λεπτό το φύλλο, τόσο πιο λαχταριστή η πίτα. Και όσα περισσότερα φύλλα τόσο καλύτερα. Θα χρειαστεί κάποια εξάσκηση, ίσως και μερικές αποτυχημένες προσπάθειες, αλλά, πιστέψτε με, το σπιτικό φύλλο εκτός της γευστικής ανωτερότητας θα σας αφήσει και με ένα αίσθημα δημιουργικής ικανοποίησης”.

Η παρακάτω εκδοχή της μακαρονόπιτας είναι η κλασική, αυτή με τη φέτα μοναδικό εκπρόσωπο της τυροκομίας. Αν σας αρέσει ο πειραματισμός δοκιμάστε ένα μείγμα τυριών απλά δοκιμάστε τα, ίσως να χρειαστεί λίγο αλάτι η γέμιση.

makaronopita1

Υλικά

Για τη γέμιση
200 γρ μακαρόνια χοντρά
200 ml γάλα
4 αυγά
500 γρ φέτα
Λίγο πιπέρι

Για τη ζύμη
300 γρ αλεύρι
25 γρ λάδι
7 γρ ξύδι
1 κ.γ. αλάτι
150 ml νερό

Ελαιόλαδο για το ταψί και τα φύλλα

Εκτέλεση

Αναμιγνύουμε τα υλικά για τη ζύμη και πλάθουμε καλά. Χωρίζουμε σε 4 κομμάτια πλάθουμε σε μπάλες και αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστούν.

Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό.

Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε ελαφρά τα αυγά με το γάλα ενώ προσθέτουμε τη φέτα σε μικρά κομμάτια.

Σουρώνουμε τα μακαρόνια και τα προσθέτουμε στο μείγμα.

Μακαρονο (19 of 22)

Λαδώνουμε πολύ καλά το ταψί μας. Ανοίγουμε το 1ο φύλλο με τη βοήθεια ενός πλάστη στο μέγεθος του ταψιού μας και το τοποθετούμε με προσοχή. Με ένα πινέλο λαδώνουμε το φύλλο και στη συνέχεια ανοίγουμε το 2ο φύλλο και το τοποθετούμε πάνω από το 1ο.

Απλώνουμε τη γέμιση στο ταψί και ακολουθούμε την παραπάνω διαδικασία και με τα εναπομείναντα δύο φύλλα. Χαράσσουμε εκ των προτέρων τα κομμάτια, λαδώνουμε και ραντίζουμε με νερό.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 με 50 λεπτά.

Continue Reading

Χοιρινά παϊδάκια με μπάρμπεκιου (BBQ) σως

ribbs (3 of 11)

Αν και στην Ελλάδα το χοιρινό είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, όταν μιλάμε για παϊδάκια κυρίως αναφερόμαστε σε αρνίσιο κρέας. Το χοιρινό είναι περισσότερο συνδεδεμένο με τις μπριζόλες, το σουβλάκι και φυσικά τον γύρο, εκδοχή γνωστή σ’ όλο τον κόσμο.

Αντιθέτως, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού τα παϊδάκια είναι από χοιρινό, είναι ψημένα στα κάρβουνα, συνοδεύονται με εξαιρετικές σως και είναι εκλεκτή λιχουδιά!

Και επειδή δεν έχουμε πάντα την άνεση του ψησίματος στα κάρβουνα, η συγκεκριμένη συνταγή είναι προσαρμοσμένη για ψήσιμο σε κανονικό φούρνο που όλοι μας διαθέτουμε.

Η σχετικά μεγάλη διάρκεια ψησίματος θα σας αποζημιώσει καθώς το κρέας γίνεται τόσο μαλακό που ξεκολλάει από το κόκαλο και λιώνει μέσα στο στόμα.

Συνοδεύεται ιδανικά με δροσερή σαλάτα και ψητές πατάτες.

ribs (1 of 2)

Υλικά


1,5 κιλό χοιρινά παϊδάκια
Χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι
πιπέρι
κύμινο
πάπρικα
κολίανδρος
ρίγανη

Για την BBQ σως

200 γρ μαύρη ζάχαρη
200 γρ κέτσαπ
3-4 κτγ Worcestershire sauce
2 κτγ μουστάρδα
2 πορτοκάλια χυμός
100 ml μπέρμπον
Λίγο αλάτι
2 κτγ μηλόξιδο
ελάχιστο ταμπάσκο (προαιρετικά)

ribbs (4 of 11)

Εκτέλεση


Κόβουμε τα παϊδάκια σε κομμάτια, τα τοποθετούμε σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε το χυμό από ένα λεμόνι και αναμιγνύουμε

Προσθέτουμε τα μπαχαρικά (αλάτι, πιπέρι, κύμινο, πάπρικα, κολίανδρος, ρίγανη) και ανακατεύουμε καλά να πάνε παντού.

Απλώνουμε τα παϊδάκια σε ένα ταψί και ψήνουμε για 1,5 ώρα στους 180 βαθμούς. Γυρνάμε μια φορά να πάρουν χρώμα και από την άλλη μεριά.

Ετοιμάζουμε την μπαρμπεκιου σως ρίχνοντας όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε με ένα σύρμα για 10-15 λεπτά.

Κρατάμε ένα μικρό μέρος από τη σως σε ένα μπολάκι και το υπόλοιπο το αφήνουμε στην κατσαρόλα.

Βγάζουμε τα παϊδάκια από το φούρνο, τα βουτάμε μέσα στην κατσαρόλα με τη σως και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί.

Ψήνουμε για άλλα 10 με 15 λεπτά στους 170 βαθμούς

Σερβίρουμε μαζί με την σως που έχουμε κρατήσει.

ribbs (5 of 11)

Continue Reading

Κεφτεδάκια

k (4 of 7) - Copy

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι όλα τα κεφτεδάκια ίδια. Δεν είναι, δηλαδή, τα παγωμένα κεφτεδάκια, από το τάπερ, στα ΚΤΕΛ, 8 η ώρα το πρωί, ίδια με τους τηγανισμένους σε ελαιόλαδο κεφτέδες συνοδεία χοντροκομένης τηγανητής πατάτας της γιαγιάς.

Αυτό είναι ξεκάθαρο, αλλά μιλάω για εκείνη τη διαφορετικότητα που έγκειται στην χρήση διαφορετικών υλικών, ανάλογα με τον μάγειρα, τα γούστα, τις εποχές και τις ορέξεις. Δύσκολα θα φας χειροποίητα κεφτεδάκια που να είναι πανομοιότυπα στη γεύση και αυτό τα κάνει ελκυστικότερα.

Αυτοσχεδιασμός και γευστικές παραδόσεις κάθε τόπου οριοθετούν το τελικό αποτέλεσμα, ωστόσο υπάρχει μια γενική φόρμουλα, ένας μπούσουλας που μπορεί να κάνει τη ζωή ευκολότερη για όσους έχουν αναστολές περί γευστικών συνδυασμών.

k (6 of 7)

Συνοπτικά θα λέγαμε πως σε αλεσμένο κρέας, προσθέτουμε μουλισμένο μπαγιάτικο ψωμί, μαζί με τσιγαρισμένο κρεμμύδι, φρέσκα μυρωδικά, μπαχαρικά και ένα αυγό για να δέσει το μείγμα. Στη συνέχεια πλάθουμε σε μικρές μπάλες, αλευρώνουμε ελαφρά και συνεχίζουμε στο τηγάνι με ελαιόλαδο. Λαχανικά, καυτερές πιπεριές,μουστάρδα, κέτσαπ, ξύσμα εσπεριδοειδών και αλκοόλ μερικές μόνο εναλλακτικές προσθήκες.

Συν τις άλλοις η παρασκευής του, και ειδικότερα το πλάσιμο, μπορεί να εμπλέξει παραπάνω από ένα άτομο καθιστώντας τη διαδικασία ιδανική για δημιουργική απασχόληση μεταξύ συγγενών και φίλων. Κάτι σαν γευστική δημιουργία δεσμών ένα πράγμα.

food (136 of 159)

Υλικά

400 γρ κιμάς (ανάμικτος χοιρινός και μοσχαρίσιος)
150 γρ μπαγιάτικο ψωμί
1 αυγό
3-4 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ κ.γ. από τα εξής μπαχαρικά: κανέλα, γαρύφαλλο, κύμινο, κάρυ, πάρπικα
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
20 γρ κέτσαπ
Ελαιόλαδο

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και το τσιγαρίζουμε σε ελάχιστο λάδι.

Μουλιάζουμε σε νερό το μπαγιάτικο ψωμί, στύβουμε πολύ καλά και προσθέτουμε σε ένα μπολ μαζί με τον κιμά, το αυγό, το κέτσαπ, τον μαϊντανό, τα μπαχαρικά καθώς και το κρεμμύδι και σκόρδο.

Ανακατεύουμε καλά το μείγμα και το αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο για μισή ώρα.

Πλάθουμε το μείγμα σε μικρές μπάλες, αλευρώνουμε ελαφρά και τηγανίζουμε τους κεφτέδες σε ελαιόλαδο που φτάνει μέχρι την μέση για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.

Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα, τηγανητές πατάτες και ντιπ γιαουρτιού.

k (5 of 7)

Continue Reading

Γκόρντον μπλου με ψαρονέφρι

cb (20 of 20)

Μην σας μπερδεύουν τα γαλλικά. Το Cordon bleu, που κυριολεκτικά μεταφρασμένο σημαίνει “γαλάζια κορδέλα”, έχει Ελβετικές ρίζες και ήταν ουσιαστικά δύο λεπτές φέτες κρέατος (σνίτσελ) και στη μέση ένα ελβετικό τυρί, από αυτά με τις τρύπες, που λιώνει κατά το μαγείρεμα.

Αν θέλετε να μάθετε πως… βάζουν τις τρύπες στο τυρί οι Ελβετοί εδώ μπορείτε να διαβάστε ένα ενδιαφέρον άρθρο, αλλά αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα οποιοδήποτε τυρί της αρεσκείας σας που λιώνει.

Αυτό έκαναν και στις αρχές της δεκαετίας του 40 στην Αμερική, όπου, εκτός από το είδος του τυριού αντικατέστησαν και το είδος του κρέατος, φτιάχνοντας για πρώτη φορά φιλέτο κοτόπουλου με αυτή την διαδικασία, προσθέτοντας και αλλαντικά στη γέμιση.

Πιάτο ανοικτό στους πειραματισμούς και με υλικά για… τoστ, το γκορντον μπλου, αρέσει σε μικρούς και μεγάλους.

Capture3

Υλικά

600 gr ψαρονέφρι
3 φέτες τυρί
3 φέτες προσούτο
2 αυγά
Αλεύρι
Φρυγανιά
40 γρ βούτυρο
Αλάτι, πιπέρι

Capturesss

Με ένα σφυρί για κρέας, ή έναν πλάστη και χαρτί ψησίματος, ανοίγουμε τα κομμάτια του φιλέτου. Εναλλακτικά ζητήστε από το χασάπη σας 6 λεπτές φέτες για σνίτσελ .

Αλατοπιπερώνουμε τις φέτες του χοιρινού και ανά δύο τις κάνουμε… τόστ με γέμιση τυριού και προσούτο (ή οποιοδήποτε αλλαντικό προτιμάτε ή έχετε στο ψυγείο) .

Πανάρουμε τα κομμάτια περνώντας τα από αλεύρι, ελάχιστα χτυπημένα αυγά και θρυμματισμένη φρυγανιά.

Σε ένα τηγάνι λιώνουμε 40 γρ βούτυρο και δίνουμε χρώμα στο κρέας μας. ψήνοντας για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.

Τοποθετούμε σε πυρίμαχο σκεύος και ψήνουμε για 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.

Σερβίρουμε με πουρέ και βραστά λαχανικά.

cb (18 of 20)

Continue Reading

Μουσακάς

moussaka (16 of 22)

Ο μουσακάς είναι με διαφορά το πιο γνωστό Ελληνικό πιάτο παγκοσμίως αν και οι ρίζες του ξεκινούν βαθύτερα στην ανατολή, όπου ακόμη μπορούμε να βρούμε παραλλαγές του σε πιάτα βασισμένα στον συνδυασμό μελιτζάνας και κιμά.

Ωστόσο, όταν στις αρχές του 20 αιώνα ο αρχιμάγειρας Νικόλαος Τσελεμεντές προσέθεσε σ’ αυτό το πιάτο την μπεσαμέλ, αφαιρώντας το μέχρι τότε συνοδευτικό γιαούρτι, κατάφερε να γεφυρώσει δύο κόσμους όπου οι σπιρτόζες γεύσεις της ανατολής συναντούν την φινέτσα της γαλλικής κουζίνας δημιουργώντας ένα φαγητό – ορόσημο της πολυπολιτισμικής γαστρονομίας.

Ο μουσακάς αν και δεν απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις μαγειρικής για την παρασκευή του, έχει κάποιες ιδιαιτερότητες που θα πρέπει να προσεχθούν ώστε το αποτέλεσμα να είναι το επιθυμητό. Κι αυτό γιατί αποτελείται από 3 διαφορετικές στρώσεις, τρία επίπεδα τα οποία θα πρέπει αφενός να δένουν μεταξύ τους αφετέρου να παραμένουν ευδιάκριτα.

Τα λαχανικά της βάσης (βασικά μελιτζάνες, αλλά πατάτες και κολοκυθάκια επίσης ευπρόσδεκτα) πρέπει να είναι καλά τηγανισμένα αλλά όχι πολύ λαδερά, ο κιμάς στη μέση πρέπει να είναι μεν αρωματικός αλλά να μην σκεπάζει τις άλλες γεύσεις και η μπεσαμέλ στην κορυφή θα πρέπει να είναι ανάλαφρη όπως το κερασάκι στην τούρτα.

moussaka (8 of 22)

Υλικά

Για την βάση
2 μελιτζάνες σε ροδέλες
4-5 πατάτες σε ροδέλες
Αλάτι, πιπέρι
Βούτυρο και ελαιόλαδο
Πάπρικα καπνιστή

Για τον κιμά
1 κιλό κιμάς (χοιρινό και μοσχαρίσιο)
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
Λίγο νερό
αλάτι , πιπέρι
κανέλα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο

Για την μπεσαμέλ
100 γρ βούτυρο
90 γρ αλεύρι
1 λίτρο γάλα
2 κρόκοι αυγών
Αλάτι, πιπέρι
Μοσχοκάρυδο

moussaka

Εκτέλεση

Η βάση: Κόβουμε σε ροδέλες τις μελιτζάνες και τις πατάτες. Σε ένα τηγάνι βάζουμε μισό βούτυρο, μισό ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τις ροδέλες μέχρι να πάρουν χρώμα. Αποσύρουμε και αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν καλά από το λάδι.

(Εναλλακτικά μπορούμε να ψήσουμε τα λαχανικά μας στο φούρνο με ελαιόλαδο στους 180 ℃ για 20 με 30 λεπτά)

Ο κιμάς: Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε για 2 λεπτά το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε την κανέλα, την ντομάτα και το νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μαγειρεύουμε μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά.

Η μπεσαμέλ: Σε μια κατσαρόλα με μέτρια φωτιά βάζουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε αδιάκοπα με ένα σύρμα και προσθέτουμε σταδιακά όλο το γάλα. Μόλις το μείγμα αρχίζει να βράζει, η μπεσαμέλ είναι έτοιμη. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τους δύο κρόκους, το τριμμένο μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Συναρμολόγηση: Σε ένα πυρίμαχο σκεύος τοποθετούμε μια γεναία στρώση με πατάτες τις οποίες πασπαλίζουμε με καπνιστή πάπρικα και μια στρώση μελιτζάνες. Η επόμενη στρώση ανήκει στον κιμά τον οποίο τοποθετούμε ώστε να καλύπτει όλα τα λαχανικά. Από πάνω προσθέτουμε την μπεσαμέλ (προσοχή θα φουσκώσει λίγο, αφήστε λίγο αέρα στο ταψί) και λίγη τριμμένη παρμεζάνα (η κεφαλογραβιέρα).

Ψήνουμε σε προθεσμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.

moussaka (17 of 22)

moussaka (20 of 22)

Continue Reading

Σπιτική μαγιονέζα

mayon (9 of 18)

Μπορεί η χρήση της στην Ελληνική παραδοσιακή κουζίνα να είναι περιορισμένη αλλά μην γελιόμαστε: Η μαγιονέζα είναι η βασίλισσα των σως. Στις σχολές μαγειρικής είναι στο πρώτο μάθημα και στην κουζίνα αποτελεί τη βάση για πολλές εξειδικευμένες σως.

Και φυσικά όταν είναι είναι χειροποίητη και όχι του εμπορίου είναι ιδιαίτερα γευστική, ιδανική σύντροφος για ένα πιάτο τηγανητές πατάτες, ένα σπιτικό σάντουιτς αλλά και ένα βραστό κοκκινόψαρο σούπα.

Δεν θα χρειαστούν πάνω από 5 λεπτά για την παρασκευή της – και μόλις 4 υλικά – και θα έχετε σπιτική μαγιονέζα τόσο νόστιμη και υγιεινή που θα σας κάνει να μην ξαναγοράσετε εμπορίου.

mayon (1 of 18)

Υλικά

2 κρόκοι αυγού
2 κ.γ. μουστάρδα
300 ml φυστικέλαιο ή σπορέλαιο
χυμός από μισό λεμόνι
αλάτι, πιπέρι


Χτυπάμε σε ένα μπολ τους κρόκους και την μουστάρδα και ρίχνουμε σιγά σιγά το φυστικέλαιο ενώ συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην ρίξουμε όλο το λάδι ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στο μείγμα να ομογενοποιηθεί και να μην κόψει.

Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λεμόνι και χτυπάμε λίγο ακόμη.

Αν η μαγιονέζα έχει γίνει πολύ πηχτή προσθέστε ελάχιστο νερό.

Έτοιμο!

PicMonkey Collagemayon (7 of 18)

Continue Reading

Φασολάδα

pic-12-of-14

Η φασολάδα, εκτός από εθνικό φαγητό δύσκολων εποχών, έχει και μια άλλη ιδιαιτερότητα που την κάνει ελκυστική, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια: Είναι φαγητό που πρέπει να το προγραμματίσεις από την προηγούμενη μέρα.

Δεν μπορείς, δηλαδή, να γυρίσεις σπίτι και να φτιάξεις μια στα γρήγορα γιατί έπεσες πάνω στα φασόλια την ώρα που αναποδογύριζες τα ντουλάπια προς εξεύρεση τροφής. Όχι. Τα φασόλια θέλουν να τα σκεφτείς προκαταβολικά και όχι την ύστατη ώρα, αυτή της υπέρτατης πείνας. Και αυτό σημαίνει πολλά για την αντιμετώπιση του φαγητού γενικότερα.

Και καθώς η προετοιμασία ξεκινά από την προηγούμενη ημέρα, έχεις όλο το χρόνο να σχεδιάσεις όλους εκείνους τους δυνητικούς γευστικούς συνδυασμούς συνοδευτικών ώστε να δώσεις επιπλέον σπιρτάδα στο κυρίως πιάτο: ελιές, τουρσί, σαλάτες, χούμους, παστά και καπνιστά ψάρια, χωριάτικο ζυμωτό ψωμί και λουκάνικα μερικές μόνο γρήγορες σκέψεις.

Σημαντικό ρόλο παίζει και η ποιότητα των φασολιών αλλά και το μέγεθός τους, παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το χρόνο βρασμού αλλά και το γευστικό αποτέλεσμα. Η βόρεια Ελλάδα φημίζεται για τα φασόλια και τα όσπρια γενικότερα κι αν μπορείτε να τα αγοράσετε από κάποιον μικρό παραγωγό ακόμη καλύτερα.

pic-2-of-14

Υλικά

250 γρ φασόλια
1-2 καρότα
1 πατάτα
2 κλωνάρια σέλερι
1 κρεμύδι
1 καυτερή πιπεριά
1 ντομάτα αποφλοιωμένη
Ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

φασολάδα

Μουλιάζουμε από την προηγούμενη ημέρα τα φασόλια σε μπόλικο χλιαρό νερό με λίγο αλάτι.

Ξεπλένουμε καλά τα φασόλια και τα βάζουμε να βράσουν για 10 λεπτά με άφθονο νερό.

Στο διάστημα αυτό, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά και το σέλερι (ή σέλινο) και κόβουμε σε μεγαλύτερα κομμάτια την πατάτα και τα καρότα.

Σουρώνουμε τα φασόλια και τα βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα μαζί με φρέσκο νερό και αφού πάρουν μια βράση προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά: κρεμμύδι, πιπεριά, σέλερι, πατάτα, καρότο και την ντομάτα κομμένη σε κομματάκια.

Συμπληρώνουμε νερό ώστε να καλύπτονται όλα τα υλικά κατά ένα-δύο δάκτυλα και ελέγχουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος να μην στεγνώσει η φασολάδα.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και βράζουμε για 1 ώρα τουλάχιστον.

Στα 10 τελευταία λεπτά προσθέτουμε ένα σφηνάκι ελαιόλαδο. Θα βοηθήσει ώστε να χυλώσει η φασολάδα.

Continue Reading

Μπριός (Brioche)

D9A6FC3B-A40F-40E3-ACE0-EE13FA6DF5D7

Όταν το ψωμί συναντά το κέικ, εκεί που το πρωινό συναντά το δεκατιανό και τότε που το γλυκό συναντά το αλμυρό εμφανίζεται το μπριός. Η συνταγή δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη ειδικά αν έχετε κάποια εμπειρία από ψωμί. Το δε μπριός μπορεί να συνοδεύσει όλα σας τα γεύματα- από το μεσημέρι και μετά ως γλυκό ή ως.. Ατόπημα.

Η συγκεκριμένη συνταγή είναι η “γρήγορη εκδοχή” καθώς, κανονικά, το ζυμάρι πρέπει να μείνει για ένα βράδυ στο ψυγείο για να αποκτήσει βαθύτερη γεύση και πλούσιο άρωμα. Ωστόσο η γευστική διαφορά μπορεί να εξισορροπηθεί με τη χρησιμοποίηση ενός καλού βούτυρου και ενός πλούσιου σε γεύση γάλατος.

Υλικά

500 γρ αλεύρι
100 γρ βούτυρο
100 ml γάλα
10 γρ ξερή μαγιά
50 γρ ζάχαρη
1 κ.σ. αλάτι
2 αυγά

Διαλύουμε τη μαγιά στο γάλα και προσθέτουμε στο αλεύρι και τα δύο αυγά. Ζυμώνουμε.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και το βούτυρο. Ζυμώνουμε ξανά.

Αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου για 1 ⅕ ώρα)

Πιέζουμε το ζυμάρι να φύγει ο αέρας, χωρίζουμε σε τρία κομμάτια και πλάθουμε μακριές κυκλικές λωρίδες που πλέκουμε μεταξύ τους σε μια πλεξούδα.

Τοποθετούμε σε λαδωμένο σκεύος (μια φόρμα για κέικ θα κάνει τη δουλειά) και αφήνουμε σκεπασμένο να φουσκώσει για άλλη μια ώρα περίπου.

Αλείφουμε την επιφάνεια με ένα αυγό χτυπημένο σε λίγο γάλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 25 λεπτά.

D9A6FC3B-A40F-40E3-ACE0-EE13FA6DF5D7

Continue Reading

5 δώρα για foodies

Αν ακόμη ψάχνετε το ιδανικό δώρο για τον φίλο/την φίλη σας που εκτιμά το καλό φαγητό αλλά και περνάει τον ελεύθερο χρόνο του/της στην κουζίνα, είστε στο σωστό μέρος.
Γιατί ένα καινούργιο πουλόβερ είναι πάντα ευπρόσδεκτο αλλά μια μηχανή για φρέσκα ζυμαρικά είναι σίγουρα καλύτερη 🙂

Καφετιέρα εσπρέσο

Bialetti Moka Express 4 Cup: Τι καλύτερο από το να ξεκινάς το μαγείρεμα, ή ακόμη καλύτερα τον πειραματισμό στην κουζίνα, με ένα φλιτζάνι ζεστό εσπρέσο; Αυτή η Ιταλική καφετιέρα θα φτιάξει εξαιρετικό εσπρέσο ενώ θα προσδώσει και λίγη από την Ιταλική φινέτσα στην κουζίνα.

Τιμή: 21,50 ευρώ                                                                       Αγορά από amazon

 

Μηχανή για φρέσκα ζυμαρικά

Marcato Atlas Light Pasta Maker: Το να φτιάξεις φρέσκα ζυμαρικά είναι πολύ πιο εύκολο απ’ ό,τι ακούγεται. Πόσο μάλλον όταν στο οπλοστάσιο της κουζίνας υπάρχει μια μηχανή για φρέσκα ζυμαρικά η οποία εκτός από το ποιοτικό αποτέλεσμα θα χαρίσει στο κάτοχό της και αρκετές στιγμές δημιουργικής απασχόλησης. Ναι, είναι εξαιρετικό παιχνίδι.
Τιμή: 77,50 ευρώ                                                                           Αγορά από amazon

 

 

Θερμόμετρο  κουζίνας

Hama Xavax Mechanical Meat and Oven Thermometer: Για να έχεις το απόλυτο έλεγχο κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος στο φούρνο, ένα θερμόμετρο μαγειρικής για κρέατα είναι ο καλύτερος σύμμαχος.

Τιμή: 11.99 ευρώ                                                                           Αγορά από amazon

 

 

Χρονομετρητής

Heston Blumenthal Elektronische Dual Timer: Ποτέ ξανά δεν θα παραβράσουν τα λαχανικά επειδή ο μάγειρας ήταν απασχολημένος με το κρέας. Ή το αντίστροφο.
Τιμή: 21.34 ευρώ                                                                           Αγορά από amazon

 

Βιβλίο

Jamie’s Comfort Food: Για έμπνευση, επιμόρφωση αλλά και ξεφύλλισμα, ένα βιβλίο είναι πάντα χρήσιμο, ειδικά όταν έχει συνταγές

Τιμή: 23,95 ευρώ                                                                           Αγορά από amazon

Continue Reading