Χούμους

hummus (9 of 9)

Ποτέ δεν συμπάθησα τα ρεβύθια στην συμβατική τους μορφή, αυτά της σούπας, αλλά όταν μιλάμε για χούμους το πράγμα αλλάζει. Τα ρεβύθια μετατρέπονται σε ένα γευστικότατο άλειμμα που ως συνοδευτικό ταιριάζει με σχεδόν οτιδήποτε καθώς μπορεί να καταναλωθεί ακόμη και ως πρωινό απλωμένο σε μια φέτα ψωμιού.

Ανατολίτικο φαγητό το χούμους, το συναντάμε και στην κουζίνα της Κύπρου, αλλά η γεύση του ταιριάζει απόλυτα και στην Ελληνική κουζίνα. Δεν είναι τυχαίο ότι σε μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ στο εξωτερικό συμπεριλαμβάνεται στην Ελληνική παλέτα γεύσεων αν και όχι ιδιαίτερα συνηθισμένο στο καθημερινό ελληνικό τραπέζι.

Η βασική συνταγή έχει μόλις 4 υλικά: αλεσμένα ρεβύθια, ταχίνι, χυμό λεμονιού και σκόρδο. Ανάλογα με τις ορέξεις και τις αντοχές μπορούν οι αναλογίες των παραπάνω υλικών να διαφέρουν (πχ περισσότερο ή λιγότερο σκόρδο) αλλά αυτή είναι βάση για το χούμους που θα νοστιμίσει περισσότερο με την προσθήκη μπαχαρικών όπως το κύμινο και η καπνιστή πάπρικα.

Απαραίτητο επίσης ένα καλής ποιότητας ελαιόλαδο το οποίο θα χρειαστούμε για το φινίρισμα του πιάτου.

hummus (1 of 9)

Υλικά

2 κούπες ρεβύθια
2 κ.σ μαγειρική σόδα
Σκόρδο
⅓ κούπας χυμός λεμονιού
2/3 κούπας ταχίνι
Λίγο κύμινο
Αλάτι, πιπέρι

Παπρικά πικάντικη (προαιρετικά)
Φρέσκια ρίγανη (προαιρετικά)
Ελαιόλαδο

Μουλιάζουμε τα ρεβύθια από το προηγούμενο βράδυ σε άφθονο νερό μαζί με μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα.

Στραγγίζουμε και ξεπλένουμε τα ρεβύθια και τα βράζουμε για 1 με 1 ½ ώρα σε μπόλικο φρέσκο νερό και μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα.

Σε ένα μπλέντερ τοποθετούμε τα βρασμένα ρεβύθια, το χυμό λεμονιού, το ταχίνι, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι και χτυπάμε καλά μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα.

Σερβίρουμε με πάπρικα, φρέσκια ρίγανη και ελαιόλαδο.

hummus (7 of 9)

Διαβάστε ακόμη