Σπανακόπιτα με σπιτικό φύλλο

spanakopita005

Η σπανακόπιτα είναι η πλέον δημοφιλής από τις ελληνικές πίτες και όχι άδικα καθώς ο γευστικός συνδυασμός σπανάκι-φέτα είναι γευστικότατος, ειδικά όταν διαθέτει ως περιτύλιγμα ένα λεπτό και τραγανό σπιτικό χειροποίητο φύλλο.

Κατάγομαι από την Στερεά Ελλάδα και αν κάτι παραμένει… στέρεο εκεί για πολλά χρόνια τώρα, είναι οι κάθε λογής πίτες: Σπανακόπιτες, χορτόπιτες, κολοκυθόπιτες, τυρόπιτες, τραχανόπιτες γαλατόπιτες, μακαρονόπιτες, απ’ όλα έχει ο μπαξές.

Η δημοφιλία αυτή δεν είναι τυχαία και μιλώντας για την σπανακόπιτα, που είναι και η αγαπημένη μου, η απάντηση κρύβεται στα υλικά. Αγροτικές περιοχές κυρίως στη Στερεά και το τυρί, τα αυγά, τα χόρτα, το λάδι και το αλεύρι δεν έλειπαν από τα σπίτια.

Στις μέρες μας οι αγρότες έχουν λιγοστεύσει αλλά οι παραδόσεις μένουν και τα υλικά είναι εύκολα προσβάσιμα και όχι ιδιαίτερα ακριβά. Το πραγματικό μυστικό, βέβαια, βρίσκεται στο φύλλο καθώς αυτό εν πολλοίς καθορίζει και την ποιότητα της πίτας.

Για την ακρίβεια, όσο πιο λεπτό το φύλλο, τόσο πιο λαχταριστή η πίτα. Και όσα περισσότερα φύλλα τόσο καλύτερα. Θα χρειαστεί κάποια εξάσκηση, ίσως και μερικές αποτυχημένες προσπάθειες, αλλά, πιστέψτε με, το σπιτικό φύλλο εκτός της γευστικής ανωτερότητας θα σας αφήσει και με ένα αίσθημα δημιουργικής ικανοποίησης.

spanakopita001

Υλικά

Για τη γέμιση
½ κιλό σπανάκι
1 πράσο
Ψιλοκομμένος άνηθος – μαϊντανός
1 αυγό
250 γρ φέτα
Αλάτι, πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
30 γρ τραχανάς ή φρυγανιά τριμμένη

Ελαιόλαδο για το ταψί και τα φύλλα

Για τη ζύμη
300 γρ αλεύρι
25 γρ λάδι
7 γρ ξύδι
1 κ.γ. αλάτι
150 ml νερό

 

spanakopita007

spanakopita002

Αναμιγνύουμε τα υλικά για τη ζύμη και πλάθουμε καλά. Χωρίζουμε σε 4 κομμάτια πλάθουμε σε μπάλες και αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστούν.

Σε ένα σκεύος βάζουμε το σπανάκι και το πράσο κομμένο σε ροδέλες. Με τα χέρια μας κάνουμε μασάζ (!) στα δύο αυτά υλικά μέχρι να μαλακώσουν πολύ και να αρχίζουν να βγάζουν τα υγρά τους.

Στραγγίζουμε πολύ καλά όλα τα υγρά και μεταφέρουμε σε ένα καθαρό σκεύος. Προσθέτουμε το αυγό, την θρυμματισμένη φέτα, τον ψιλοκομμένο άνηθο και τον μαϊντανό καθώς και τα μπαχαρικά: πιπέρι, αλάτι με μέτρο ανάλογα με την αλμυρότητα της φέτας και φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο.

Προσθέτουμε και λίγο τραχανά (ή τριμμένη φρυγανιά που είναι το συνηθισμένο) για να απορροφηθούν τα υγρά κατά το ψήσιμο. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα για τη γέμιση και αφήνουμε στην άκρη.

spanakopita003

Λαδώνουμε πολύ καλά το ταψί μας. Ανοίγουμε το 1ο φύλλο με τη βοήθεια ενός πλάστη στο μέγεθος του ταψιού μας και το τοποθετούμε με προσοχή. Με ένα πινέλο λαδώνουμε το φύλλο και στη συνέχεια ανοίγουμε το 2ο φύλλο και το τοποθετούμε πάνω από το 1ο.

Απλώνουμε τη γέμιση στο ταψί και ακολουθούμε την παραπάνω διαδικασία και με τα εναπομείναντα δύο φύλλα. Χαράσσουμε εκ των προτέρων τα κομμάτια, λαδώνουμε και ραντίζουμε με νερό.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 με 35 λεπτά.

spanakopita006

spanakopita004

Διαβάστε ακόμη