Μπακλαβάς με ελαιόλαδο

baklavas (20 of 29)

Ο μπακλαβάς είναι αδιαμφισβήτητα ο βασιλιάς των σιροπιαστών στην Ελλάδα. Και ενώ η αυθεντική συνταγή – αυτή που γεννήθηκε στην κουζίνα του Τοπ Καπί προκειμένου να ικανοποιήσει τον απαιτητικό ουρανίσκο του Σουλτάνου – βασίζεται στο εκλεκτό βούτυρο, η μητέρα μου τον φτιάχνει με ελαιόλαδο.

Μάλιστα η μητέρα μου – φαντάζομαι και οι περισσότερες παλιές νοικοκυρές- φτιάχνει μπακλαβά μόνο μια φορά το χρόνο (το ταψί είναι κάπως μεγάλο, βέβαια) αμέσως μόλις έχει βγει το λάδι της χρονιάς, κάπου τέλος Νοέμβρη.

Ο συμβολισμός έχει και γευστικές επιπτώσεις καθώς το φρέσκο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο δίνει άλλη δυναμική στη γεύση. Αυτό δεν σημαίνει πως αν έχετε πρόσβαση σε ένα καλό βούτυρο ότι ο μπακλαβάς σας δεν θα είναι το ίδιο νόστιμος. Κάθε άλλο.

Ωστόσο εγώ συνεχίζω την παράδοση χρησιμοποιώντας ελαιόλαδο καθώς οι γευστικές αναμνήσεις είναι ένας από τους λόγους που μαγειρεύω.

baklavas (2 of 29)

Υλικά

Για τη γέμιση

1 πακέτο φύλλα κρούστας
300 γρ καρύδια τριμμένα
250 ml ελαιόλαδο
5 γρ κανέλα,
γαρύφαλλο

New Phototastic Collage

Για το σιρόπι

300 γρ ζάχαρη
250 ml νερό
300 γρ ζάχαρη
2 κ.γλ. μέλι
Μισό πορτοκάλι
1 ξυλάκι κανέλα

baklavas (10 of 29)

Ανακατεύουμε τα τριμμένα καρύδια με την κανέλα.

Σε ένα ταψί που έχουμε λαδώσει αρχίζουμε τοποθετώντας τρεις στρώσεις από φύλλο κρούστας

Πασπαλίζουμε με το μείγμα καρύδια- κανέλα ώσπου δημιουργήσουμε μια λεπτή στρώση.

Συνεχίζουμε προσθέτοντας εναλλάξ ένα φύλλο κρούστας και μια στρώση καρύδια/κανέλλα.

Στην κορυφή τοποθετούμε τρεις στρώσεις από φύλλο κρούστας.

Χαράσσουμε τον μπακλαβά σε κομμάτια και τοποθετούμε ένα ξυλάκι γαρύφαλλο σε κάθε κομμάτι.

Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το οποίο έχουμε ελαφρώς ζεστάνει.

baklavas (16 of 29)

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 80 λεπτά.

Τοποθετούμε τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και μόλις πάρουν βράση περιμένουμε 2 με 3 λεπτά και αποσύρουμε να κρυώσει.

Περιχύνουμε τον ζεστό μπακλαβά με το κρύο σιρόπι.

Αφήνουμε τον μπακλαβά στο ταψί να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι για τουλάχιστον μια ώρα.

baklavas (23 of 29)

Διαβάστε ακόμη