Μουσακάς

moussaka (16 of 22)

Ο μουσακάς είναι με διαφορά το πιο γνωστό Ελληνικό πιάτο παγκοσμίως αν και οι ρίζες του ξεκινούν βαθύτερα στην ανατολή, όπου ακόμη μπορούμε να βρούμε παραλλαγές του σε πιάτα βασισμένα στον συνδυασμό μελιτζάνας και κιμά.

Ωστόσο, όταν στις αρχές του 20 αιώνα ο αρχιμάγειρας Νικόλαος Τσελεμεντές προσέθεσε σ’ αυτό το πιάτο την μπεσαμέλ, αφαιρώντας το μέχρι τότε συνοδευτικό γιαούρτι, κατάφερε να γεφυρώσει δύο κόσμους όπου οι σπιρτόζες γεύσεις της ανατολής συναντούν την φινέτσα της γαλλικής κουζίνας δημιουργώντας ένα φαγητό – ορόσημο της πολυπολιτισμικής γαστρονομίας.

Ο μουσακάς αν και δεν απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις μαγειρικής για την παρασκευή του, έχει κάποιες ιδιαιτερότητες που θα πρέπει να προσεχθούν ώστε το αποτέλεσμα να είναι το επιθυμητό. Κι αυτό γιατί αποτελείται από 3 διαφορετικές στρώσεις, τρία επίπεδα τα οποία θα πρέπει αφενός να δένουν μεταξύ τους αφετέρου να παραμένουν ευδιάκριτα.

Τα λαχανικά της βάσης (βασικά μελιτζάνες, αλλά πατάτες και κολοκυθάκια επίσης ευπρόσδεκτα) πρέπει να είναι καλά τηγανισμένα αλλά όχι πολύ λαδερά, ο κιμάς στη μέση πρέπει να είναι μεν αρωματικός αλλά να μην σκεπάζει τις άλλες γεύσεις και η μπεσαμέλ στην κορυφή θα πρέπει να είναι ανάλαφρη όπως το κερασάκι στην τούρτα.

moussaka (8 of 22)

Υλικά

Για την βάση
2 μελιτζάνες σε ροδέλες
4-5 πατάτες σε ροδέλες
Αλάτι, πιπέρι
Βούτυρο και ελαιόλαδο
Πάπρικα καπνιστή

Για τον κιμά
1 κιλό κιμάς (χοιρινό και μοσχαρίσιο)
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
Λίγο νερό
αλάτι , πιπέρι
κανέλα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο

Για την μπεσαμέλ
100 γρ βούτυρο
90 γρ αλεύρι
1 λίτρο γάλα
2 κρόκοι αυγών
Αλάτι, πιπέρι
Μοσχοκάρυδο

moussaka

Εκτέλεση

Η βάση: Κόβουμε σε ροδέλες τις μελιτζάνες και τις πατάτες. Σε ένα τηγάνι βάζουμε μισό βούτυρο, μισό ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τις ροδέλες μέχρι να πάρουν χρώμα. Αποσύρουμε και αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν καλά από το λάδι.

(Εναλλακτικά μπορούμε να ψήσουμε τα λαχανικά μας στο φούρνο με ελαιόλαδο στους 180 ℃ για 20 με 30 λεπτά)

Ο κιμάς: Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε για 2 λεπτά το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε την κανέλα, την ντομάτα και το νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μαγειρεύουμε μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά.

Η μπεσαμέλ: Σε μια κατσαρόλα με μέτρια φωτιά βάζουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε αδιάκοπα με ένα σύρμα και προσθέτουμε σταδιακά όλο το γάλα. Μόλις το μείγμα αρχίζει να βράζει, η μπεσαμέλ είναι έτοιμη. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τους δύο κρόκους, το τριμμένο μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Συναρμολόγηση: Σε ένα πυρίμαχο σκεύος τοποθετούμε μια γεναία στρώση με πατάτες τις οποίες πασπαλίζουμε με καπνιστή πάπρικα και μια στρώση μελιτζάνες. Η επόμενη στρώση ανήκει στον κιμά τον οποίο τοποθετούμε ώστε να καλύπτει όλα τα λαχανικά. Από πάνω προσθέτουμε την μπεσαμέλ (προσοχή θα φουσκώσει λίγο, αφήστε λίγο αέρα στο ταψί) και λίγη τριμμένη παρμεζάνα (η κεφαλογραβιέρα).

Ψήνουμε σε προθεσμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.

moussaka (17 of 22)

moussaka (20 of 22)

Διαβάστε ακόμη