Μοσχάρι γιουβέτσι

youvetsi-18-of-21

Αν για κάποιο λόγο ήμουν υποχρεωμένος να τρώω ένα και μόνο φαγητό για την υπόλοιπη ζωή μου και είχα επιλογή, τότε, δε χωρά αμφιβολία, αυτό θα ήταν το γιουβέτσι.

Ευτυχώς τέτοιο δια(σ)τροφικό σενάριο δεν υφίσταται δίνοντάς μου την πολυτέλεια να απολαμβάνω το γιουβέτσι, σε όλες τις εκδοχές του και εκφάνσεις του, ανάμεσα σε άλλα εξαιρετικά, πολυπολιτισμικά και εξαίρετα γεύματα.

Μα το γιουβέτσι θα έχει πάντα μια εκλεκτή θέση στο τραπέζι, ίσως γιατί μου θυμίζει από που έρχομαι αλλά με κρατάει και σε τροχιά όταν δεν είμαι σίγουρος προς τα που πάω.

Μια σταθερή αξία με λίγα λόγια το γιουβέτσι που πέρα από τους ξεκάθαρους συμβολισμούς του αποτελεί ένα πρώτης τάξεως φαγητό ικανό να χορτάσει αρκετά στόματα.

youvetsi_f1

Αρκετά όμως με τους μελοδραματισμούς, ας μπούμε στο ψητό.  Για να πετύχει το γιουβέτσι χρειάζεται υπομονή και μια καλή γάστρα. Γάστρα είναι αυτό το σκεύος που μπαίνει στο φούρνο, κλείνει ερμητικά και μαγειρεύει υπομονετικά το φαγητό κρατώντας όλα τα χρώματα κι αρώματα εντός.

Κατασκευασμένες αρχικά από πηλό και στη συνέχεια από μαντέμι, οι γάστρες αποτελούν ένα πρώτης τάξεως μαγειρικό σκεύος για την κουζίνα, που, πολύ πιθανών, με τη σωστή χρήση και συντήρηση, θα σας υπηρετήσει για πολλά χρόνια.

Ωστόσο, επειδή υπάρχει σοβαρή περίπτωση να μην έχετε μια γάστρα στο ρεπερτόριο της κουζίνας σας, για την παρακάτω συνταγή θα χρειαστούμε μια κατσαρόλα και ένα πυρίμαχο σκεύος για το φούρνο. Τόσο απλά.  

youvetsi-9-of-21
Τα μπαχαρικά καλό θα είναι να είναι φρεκοτριμμένα σε γουδί, η γεύση είναι πολύ πιο έντονη σε σχέση με αυτά ήδη σε σκόνη που βρίσκουμε σε σακουλάκια στα σούπερ μάρκετ.

Υλικά

700 γρ μοσχάρι σε μικρά κομμάτια
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 μικρό καρότο
1 κλωνάρι σέλερι
πελτές ντομάτας
1 κουτάκι ντομάτα κονκασε
2 ποτήρια νερό
2 σκελίδες σκόρδο
δάφνη
μπαχάρι, κανέλα και γαρύφαλλο
1 κλωνάρι δενδρολίβανο
50 ml κόκκινο κρασί
αλάτι, πιπέρι
250 γρ κριθαράκι
παρμεζάνα τριμμένη

Σε μια βαθιά κατσαρόλα προσθέτουμε ελαιόλαδο και σωτάρουμε πολύ καλά τα κομμάτια του μοσχαριού

Αφού πάρουν χρώμα τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και στο λάδι που έχει απομείνει σωτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι και το σκόρδο.

Σε αυτή τη φάση προσθέτουμε τα μυρωδικά μας (μπαχάρι, κανέλα και γαρύφαλλο, σε ποσότητα ανάλογα με τα γούστα μας)  αλλά και τον πελτέ ντομάτας.

Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε ένα δύο λεπτά σε δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ

Προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ το νερό και το δενδρολίβανο, βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα το κρέας, αλατοπιπερώνουμε και αφού χαμηλώσουμε τη φωτιά μαγειρεύουμε για 1 ½ ώρα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Σε ένα πυρίμαχο σκεύος τοποθετούμε 250 γρ κριθαράκι συν το περιεχόμενο της κατσαρόλας, συν νερό τόσο όσο να σκεπαστεί καλά το φαγητό μας.

Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά στους 200 βαθμούς και τα τελευταία δέκα λεπτά με ανοικτό σκεύος στους 180 βαθμούς αφού έχουμε ρίξει από πάνω φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα.

No food style bonus picture :)
No food style bonus picture 🙂

Διαβάστε ακόμη