Λαγάνα

lagana (7 of 15)

Η λαγάνα είναι ένα επίπεδο ψωμί με σουσάμι που οι Έλληνες φτιάχνουν μια φορά τον χρόνο, την Καθαρά Δευτέρα. Η διαφορετικότητά της είναι αποκλειστικά στο σχήμα της και συνδυάζεται, παραδοσιακά, με νηστίσιμα εδέσματα.

Η Καθαρά Δευτέρα αποτελεί την πρώτη ημέρα νηστείας των Ορθόδοξων μέχρι το Πάσχα και παραδοσιακά οι Έλληνες αυτή την ημέρα εκδράμουν στις εξοχές, πετούν χαρταετό και τρώνε λαγάνα και νηστίσιμα.

Το επίπεδο σχήμα του ψωμιού είναι ιδανικό για εύκολο… χειρισμό στο πικ νικ αλλά και ιδανική βάση για κάθε λογής αλείμματα. Όσο επί της διαδικασίας παρασκευής η μόνη διαφορά από το κανονικό ψωμί είναι το σχήμα.

New Phototastic Collage

Υλικά

1 κιλό αλεύρι
200 ml χλιαρό νερό
10 γρ ξηρή μαγιά
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ.αλάτι
2 κ.σ. ζάχαρη
Σουσάμι

Διαλύουμε στο νερό της μαγιά και την αφήνουμε για 10 λεπτά

Προσθέτουμε το νερό με τη μαγία στο αλεύρι και αρχίζουμε το ζύμωμα.

Στην πορεία προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και το λάδι.

Αφήνουμε το ζυμάρι σκεπασμένο να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 1 με 2 ώρες, ανάλογα με την θερμοκρασία

Δουλεύουμε για 1-2 λεπτά τη ζύμη και την απλώνουμε σε ένα ταψί. Ραντίζουμε με νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Αφήνουμε το ταψί σκεπασμένο για 15 λεπτά να φουσκώσει λίγο ακόμη και ψήνουμε για 30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς

lagana (15 of 15)

Διαβάστε ακόμη